Show menu
Banner

Tips & trix för bilen


Har du bil men kan inte så mycket om bilar? Vilken tur att det då finns experter som kan dela med sig av tips och trix, här tipsar Magnus om enkla vardagsknep för att ta hand om bilen och göra bilägandet lite lättare.

Fördelarna med motorvärmare är många:

  • En varm motor drar mindre bränsle än en kall motor.
  • En varm motor gör mindre utsläpp.  
  • Slitaget på motorn minskar.
  • Om du dessutom har en kupévärmare slipper du skrapa rutorna och bilen är varm när du sätter dig i den.

Tvätta bilen ofta i vinter
Under vintermånaderna är det extra viktigt att tvätta bilen ofta p.g.a. vägsaltet som hamnar på bilen och bidrar till att den rostar. Så ta hand om din bil och unna den en tvätt!

Dags för vinterdäck
Det börjar bli halt ute på vägarna och dags att byta till vinterdäck. Här är några saker att tänka på:

  • Kontrollera dina vinterdäck så att mönsterdjupet är godkänt, mönsterdjupet måste vara minst 3 mm enlig lag men rekommenderat djup är 5 mm.
  • Efterdra alltid hjulbultarna när du bytt hjul för att se till att hjulen sitter ordentligt.
  • Kontrollera däcktrycket för att minska slitage och spara på däcken, dessutom drar bilen mindre bränsle med rätt däcktryck. Det kan du göra på bensinstationen.

Kom ihåg att du måste ha vinterdäck på bilen fr.o.m. 1 december.

Se över bilens belysning  
Så här års blir det allt mörkare ute, kolla därför så att bilens belysning fungerar så att du syns i höstmörkret. Behöver du byta glödlampor hjälper vi dig gärna!

Behöver du nya torkarblad?
Hösten är här och med den kommer regnet. Tänk på att kolla torkarbladen som används mer ofta under denna period och byt ut dem om det behövs. Med bra torkarblad blir din sikt bättre och din bilfärd tryggare.

Undvik repor när du tvättar bilen
Något som är viktigt att tänka på när du tvättar bilen själv är att alltid spola av bilen med vatten innan du börjar tvätta med svamp. Detta för att få bort grus och annan smuts som kan repa lacken.

Avtagbar dragkrok på bilen?
Ett tips till dig som har avtagbar dragkrok på din bil, glöm inte bort att ta bort dragkroken och lägg den i bilen när den inte används. Många gör misstaget att låta den avtagbara dragkroken sitta kvar vilket gör att den lätt kärvar eller rostar fast. Så kom ihåg att alltid ta bort den för att slippa problem!

Motionera bromsarna på din bil
Glöm inte bort att motionera bromsarna ibland, speciellt om du kör mjuk och ekonomisk körning då bromsarna används mer sällan. Annars finns risk för att bromsarna rostar och får anliggning.

Vad avgör när det är dags att serva din bil?
Bilen har två olika parametrar som väger in när och hur ofta bilen ska servas, nämligen tid och körd sträcka sedan förra servicen. Det är den parameter som inträffar först som avgör, dvs. om du kommer upp i rekommenderad körsträcka innan rekommenderad tid mellan servicetillfällena eller vice versa.